Lahkominek lehe "Metalmuusiga" kujjõ vaihõl

Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Mihhkel (arotus | kirotusõq)
Vahtsõnõ leht: '''''Heavy metal'' muusiga''', '''metalmuusiga''' vai ka lihtsält '''metal''' om rokkmuusiga liik, minkäle om esiloomulik rassõ kõla ja kõvva iskit kitraq, pitkaq kitrasool...
 
Mihhkel (arotus | kirotusõq)
tsResümee puudub
Rida 1:
'''''Heavy metal'' muusiga''', '''metalmuusiga''' vai ka lihtsält '''metal''' om [[rokkmuusiga]] liik, minkäleminkalõ om esiloomulikloomulik rassõ kõla ja kõvva iskitmoonutõduq kitraq, pitkaqpikäq kitrasooloq, kõvahus ja sagõhe tummõq laulusõnaq.
 
Metalansambliin ommaq hariligult eelektrikitramängjä(q), basskitramängjä, trummilüüjä ja laulja, kuigiq sagõhe om pundin viil klahvpillimängjä ja näütüses folkmetali ansambliin ka viioli-, lõõtspilli- vai muu pilli mängjä.
 
== Aolugu ==
Metalmuusiga sai algusõ 1960. aastagadõaastagidõ lõpun [[Ütiskuningriik|Ütiskuningriigin]] ja [[Ameeriga Ütisriigiq|Ameeriga ÜtisriigõnÜtisriigen]]. Edimädseq ansambliq ollivaq Inglüsmaalt peri [[Led Zeppelin]], [[Black Sabbath]] ja [[Deep Purple]]; stiili jovvutasiqjovvudiq '70. aastagadõlaastagil viil niisamatõ inglüse ansambliq [[Judas Priest]], [[Motörhead]] ja [[Iron Maiden]].
 
'80. aastagadõlaastagail sai populaarsõs stiilis ''glam metal'' ([[Mötley Crüe]] ja [[Poison]] USAst). ''Underground''-ringkunnisringkunnõn tekküsiqtekküq ka ekstreemsemäqekstriimsembäq ja agrõssiivsõmaqagrõssiivsõmbaq stiiliq: ''thrash metal'' murd' päävuulu ([[Metallica]], [[Megadeth]], [[Slayer]] ja [[Anthrax]]; kõik USAst), a ''death'' ja ''black metal'' jäiväq subkultuurilisõssubkultuurilidsõs nätüsses.
 
'90. aastagadõaastagidõ keskpaigan saivaq populaarsõs stiiliq niguq ''nu metal'' (kon ommaqom pall'o [[grunge]] ja hiphopi[[hiphop]]i juuni) ja ''metalcore'' (miä segäsi ekstreemmetalli ''hardcore''-[[punkmuusiga|pungiga]]).
 
== Alamsanriq ==
AastagadõAastagidõ joosul om metalmuusiga ütsiotsõ arõnõnuqarõnuq ja lajanenuqlaembas lännüq ni seo ilma aigo nimetätäsnimetedäs metalis väega mitmõviisilidsimitmõviisiliidsi alamstiilealambstiile, miä võivaq üts'tõõsõst peris tõistsugudsõq oldaqollaq. AlamsanrõAlambsanrõ om pall'o ja ansambliq sagõhe mülläväq naid umavaihõl kokko.
* alternatiivmetal
* ''black metal'', "must metal"
Rida 22:
* industriaalmetal
* ''metalcore''
* ''nu metal'', "uusvahtsõnõ-metal"
* ''power metal'', "võimsa metal"
* progrõssiivnõ metal
* ''speed metal'', "kipõ metal"
* simfoonilinõ metal
* ''thrash metal'', "pesselevpesselejä metal"
* ''viking metal'', "viikingimetal"