Lahkominek lehe "Lenini Vladimir" kujjõ vaihõl

Eemaldatud sisu Lisatud sisu
EmausBot (arotus | kirotusõq)
ts r2.6.4) (robot tävvendämine: zh:列宁
Resümee puudub
Rida 13:
}}
 
'''Lenini Vladimir''' (vinne keelen '''Владимир Ильич Ульянов (Ленин))''' sündü [[22. mahlakuu päiv|22. mahlakuu pääväl]] [[1870]] [[Simbirsk]]in ja oll' [[Vinnemaa]] poliitik ja riigipüürdjä, tä oll' [[Rehekuu revoluts'uun|Rehekuu revolutsiooni]] kõrraldaja, NSVL edimäne valitsuspäälik ja leninismi luuja. Tä naanõ oll`' Krupskaja Nadežda ja latsi näil es olõq.
 
Tä esä oll`' kalmõkk, imäpoolinõ esävanaesä Blanki Israel oll`' juudi rahvusõst ja vanaimä Grosshopfi Anna oll`' roodsi-śaksa hõimost.
 
1887 joulukuun oll`' üliopilasmäss, Lenini Vladimir oll`' sääl osalinõ ja selle täl Kaasani ülikoolin tulliq pahandusõq nink tä oll`' sunnit säält ärq minemä.
 
1900 lätś Uljanov välämaale ja elli sääl [[Sveits|Sveidsin]], [[Inglüsmaa]]l, [[Austria]]-[[Ungari]]n ja [[Prantsusmaa]]l. Sääl ilmu tä raamat (päälkiri oll`' „Midä tetäq?“ ja ilmu 1902 aastal) mink kirotaja nimi oll`' edimäist kõrda Lenin.
 
1903 aastast pääle oll`' tä üts inämbläisi päälik.
 
1918 tulist`' Sotsialiste-Revolutsionääre Partei liigõq Kaplani Fanny Leninit kolm kõrda ja et tä es lääq haigõmajja, oll`' tä peränotsan ärq hälvät.
 
Lenini Vladimir kuuli 1924. a. vahtsõaastakuun, tä iho balsameeriti ärq ja om [[Moskva]]n Vereväl Platsil mausoleumin.
 
Kommunistõlõ om Lenini Vladimir iidol seo ilma aoni.