Lahkominek lehe "Keskmaa" kujjõ vaihõl

Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Vahtsõnõ leht: Keskmaa um vällämärgütet maa-ilm ja maisõmaa J.R.R.Tolkieni teosist "Sõrmussidõ esänd", "Kääbik", "Silmarillion" jt. Keskmaa sai näüdüses inglüse kultuuriruumi ulm...
 
toimõndus
Märgüs: Lähteteksti muudatus (2017)
Rida 1:
Keskmaa um vällämärgütet maa-ilm ja maisõmaa J. R. R. Tolkieni teosistteossist "Sõrmussidõ esänd", "Kääbik", "Silmarillion" jt. Keskmaa sai näüdüsesnäüdüsses inglüse kultuuriruumi ulmõkirändüse maa-ilma-luumisõ pruukelepruugõlõ ningni panďpand' alosõ säändsidelesääntsile ulmõžanridõlõulmõsanrõlõ nigu LARP (''Live Action Role Play,'' perüs-tekev-osamäng) ja ''fantasy tabletop roleplaying game'' (ulmõ-lavvaosamäng), midä tallitatastallitõdas ka Eestin ja mink lätteainõq ummaq sakõstõ Keskmaa perrä.
 
== Sise-aolugu ==
Edimält olľoll' Eru Ilúvatar, kiä lõi laulu ja suurõq vaimoq ''valaq'' ja ''maiaq.'' Valaq ja maiaq kuuldõqkuuliq tuud laulu ja näkkesiväqnäiäq maa-ilma Ardat ja tuu meeldümiildü näile. Nä lauleqlauliq üten, a kõgõ vägevämb vala Melkor pruuvepruuvõ laulu uma himo perrä tõõsõs tetäq. Sõs käkiti laul näide iist ärq ja nä jäieq segähüsen pümehühepümehüste. A Eru Ilúvatar üteľütel' valadõlõ ja maiadõlõ, et nä lääsiq ja luusiqloosiq esiq maa-ilma. Ja suurõq valaq ja näide abilisõq maiaq tegiväqteiq maa-ilma valmis. A Melkor taht' kõiḱkõik ummamuudu tetäq ja tuust tull' pall'o tüllü ja sõta.
 
Pääle maa-ilma luumist heränesiheräsi Arda edimäne mudsugaq rahvas: haldjaq. Ku nä heränesiväqheräsiq, olľoll' ilm viil pümme ja es olõq eies kuud eies päivä. Melkor rööverüüve noidnuuq haldjaidõhaldjaq ärq ja vaivas' neidänäid, ni muut' näqnääq umaumas rahvas, vadilasisvadilaisis eehk ''orkisorgõs''. Pia heränesiväqheräsiq ka maalisõq, kink tekktegijäs oll' sepp-vala Aule, suuvidõnkiä tahtsõ umahindäle latsi.
 
Valaq lõivaq katśkats lampi, miä hiilasivaqhiilassivaq ku kuu ja päiv, a Melkor tull' sõagaq ja häöteli nuuq. Tuu pääle võtsiqvõtiq valaq Melkori vangi, a tä mänge kahõtsõmistkahitsõmist ja tä lasti priis. Valaq tegiväqteiq vahtsõq lambiq puudõpuiõ müntümuudu ja, lõüdnüqlöüdnüq haldjaq, kutsiq nä hindä mano ValinorihõValinorri, ni mõnõq lätsiq.
 
Nuuq haldjaq eläsiqelliq Valinorin, ja suur haldjasepp Feanor noldoridõ hõimost tekk' illosaqilosaq kalliq-kiviq silmariliq, midä Melkor himost'. Melkor sosist' tälle kõrva ja tõhut' tedä valadõ vasta. Sis ründäsrünnäs' Melkor jälq Valinori ja häöteli lambipuuq ni varast' ärq silmariliq. Kukki Feanori keelatikeeleti ärq minnäq, ründäsrünnäs' tä uma hõimogaq Valinori sadamit ja tapp' tõisi haldjit, et saiaq Melkori takan ajamisõstakanajamisõs laivo.
 
Sis lätśläts' Feanor uma hõimogaq Valinorist ärq, ja valaq pandsiqpanniq päiväpäävä ja kuu taivan käümä, ni Keskmaal heränesiväqheräsiväq Eru Ilúvatari tõisõqtõõsõq latsõq, inemiseq, ja nakas' Keskmaa edsimäneedimäne aig.
 
EdsimäselEdimädsel aol võidõlivaq haldjaq ja alguperäliseqalguperälidseq inemiseq Melkori vasta, kedä kutsudiqkutsuti noq Morgothis ("Maailma Mustas Vainlasõs"). KukkiKuiki Morgoth valits' ao edeotsan inämbüst Keskmaad, võit'võidiq haldjaq, inemiseq ja valaq tedä lõpus ni tä visadiqvisati maa-ilmast vällä.
 
TõisõlTõõsõl aol ehitäsiväqehitiväq inemiseq suurõ liina Númenori, miist sai väkev kuningariiḱ. A Morgothi inneskine käsiläne maia Sauron kudakudi salanõvvo ja tõhut' inemisigiqinemiisigiq valadõ vasta. Sis häötäsiväqhäötiväq valaq Númenori ja Valinor eräldädiqeräldedi maa-ilmast ni inemiseq es saasaaq sinnäq inämb minnäq. A inemiseq tegiväqteiväq Keskmaal vahtsõq kuningariigiq ja ku Sauron pruuvõ Keskmaad ärq võttaq, heitsiqhiidiq inemiseq ja haldjaq tä üten alaq.
 
Agaq inemiseq ja haldjaq ei joudsõqjovvaq Sauronit tappaq, ja ao joosul inemisteinemiisi ja haldjidõ joud alanõsivähäsi ja Sauron toibu, ja võidediqvõideti viil kolmanda ao lõpun "Kääbigu" ja "Sõrmussidõ esändä" aol.
 
== Rahvaq ==
'''Haldjaq''' - Ilúvatari edsimäseqedimädseq latsõq, haldjaq ummaq ilosaq, targaq, ja väkeväqvägeväq. Haldjaq ummaq kuulmaldaq, ni ei mõistamõistaq sakõst surmlikõsurmlikkõ rahvidõ murrit. Haldjil um katśkats päämäst kiilt: kvenja kiil, midä pruukvaq nuuq, kink hõim um peri Valinorist, ja sindari kiil, midä pruukseqpruuksõq maahajäänüq.
 
'''Inemiseq''' - Ilúvatari tõisõqtõõsõq latsõq. InemistelInemiisil um "surmlikusõsurmlikkusõ kinkkingitüs" ja nä ummaq lühembä eloiägaq ku tõisõqtõõsõq rahvaq, kukkikuiki nuumenoorlasõq võisõq elläq mitundsata aastakka. Nä ummaq kõgõ päälenakkajamb rahvas.
 
'''Kääbiguq''' - inemisteinemiisi tõug, kiä eläseq Kihlkunnas kutsutkutsutul maal Põh́aPõh'a-Keskmaal. Nä ummaq latsõpikkusõqlatsõpikkudsõq ja piäväqpidäväq luku rahulidsõst ja hääst elost.
 
'''Maalisõq''' - sepp Aule rahvas, kel Eru Ilúvatar lubasi elläq. Nä ummaq sepaqsepäq ja mäekaibjaq, hoidvaqhoitvaq kulda ja kallitkive, ni piäväqpidäväq avvost ja vanavanõmbist. Maalisõq ummaq lühükeseq ja karvatõduq, mõnõ meelest esikiq jälleq. Näil um uma kiil, kusduli kiil, a tuud kõnõlõqkõnõlõsõq nä inne hindävaihõl, muidoqmuido kõnõlõtõnkõnõlõsõq tõistõtõisi rahvastõrahvidõ kiili .
 
'''Vadilasõq''' - vadilasõq e orkiq ummaq uma-aolisõqaolidsõq haldjaq, kiä ummaq vaivatvaivaduq Morgothi ja Sauroni teenistüste. Nä ummaq hirmsaq ja jõhikudsõq, eläseq maa all ja ummaq hääq sõariisto tegemä.
Vällä otsit teedüskogost "https://fiu-vro.wikipedia.org/wiki/Keskmaa"