Lahkominek lehe "Kauksi Ülle" kujjõ vaihõl

Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Addbot (arotus | kirotusõq)
ts Bot: Migrating 3 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q467145 (translate me)
Resümee puudub
 
Rida 9:
|ammõt=kiränik ja luulõtaja
}}
'''Kauksi Ülle''' ('''Ülle Kauksi'''), sündüsündünüq [[23. süküskuu päiv|23. süküskuu pääval]] [[1962]]) om luulõ-, proosa- ni näütekiränik ja kultuuritegeläne.

== Elokäük ==
Kasunuq om tä [[Saarlasõ]] külän Palu talon. Talo piir om ütest külest [[Pärlijõgi]]. Kauksi Ülle talost neli-viis' kilomiitritkilomiitret om [[Sännä]], kon om ka katõ tõõsõ Võro kiränigu [[Jaigi Juhan]]i ja [[Adsoni Artur]]i kodotalo kotus ja latsõiä paik.
 
Kauksi Ülle vanavanaesä oll' Saarna ja tä sõsar oll' lauluimä ja nõid. Esä oll' aidamiis ja imä oll' vaenõ ja illos tütärlats, kink aidamiis ärq võtt'.
17. rida ⟶ 20. rida:
Täl om neli tütärd – Maali, Salme, Päivi ja Leelo ni kats poiga - Niilo ja Truvar.
 
Kauksi Ülle om kirotanuq võro keelen vahtsõ ao luulõt, sis viil romaanõ ja näütemänge, vähä ka kriitiliidsi kirotuisi ja reisikirä. Tä kõgõ kuulsambaq teosõq ommaq romaan "[[Paat]]", näütemäng "Susi" ja viil om tä filmi "Taarka" stsenaariumi kuunkirotaja.
 
Tä om tüütänuq 1991-19931991–1993 Võro Raadion, kon alost' võrokeelidseq latsisaatõq, kaits' võrokõisi ja setodõ kultuuri, kombit ja maad. Kauksi Ülle om olnuq Tsihtasotusõ Fenno-Ugria Tarto Keskusõ sekretär. Viil om tä Eesti Kostabi Seldsi üts alostajaliigõq ja etnofuturist.
 
Tarto Ülikoolin oppasom Kauksi Ülle opanuq vahtsõmba ao lõunõeesti kirändüst.
 
[[Katõgooria:Võromaa inemiseq]]